Äldre publicerade inlägg

Tankar om skolan

Så här på lunchen vill jag passa på och skriva lite från skolvärlden. Det är ju där jag tillbringar många av veckans timmar. Jag har alltid haft många tankar om både undervisningens innehåll och metoder, men framför allt har jag ofta tänkt på mina möten med elever och studerande. Bloggen ger en ny möjlighet att uttrycka sina tankar!


Under mina drygt 20 år i branschen har jag jobbat på alla stadier från låg- och mellanstadiet (som obehörig vikarie på 80-talet), högstadiet i flera år, gymnasiet som är min fasta punkt i tillvaron, samtidigt har jag haft  kurser på KomVux bland annat med invandrarkvinnor. Alla dessa möten med människor i alla åldrar och med alla sina personligheter har lärt mig SÅ mycket om livet - mer än någon högskoleutbildning någonsin kan. Jag känner fortfarande samma nyfikenhet på lärandet och samma entusiasm över läraryrket - det är tur, annars skulle man inte orka med jobbet i dagens många gånger tuffa skolmiljö.



Bombhot mot gymnasium i Skåne (metro.se 2008-03-12) Tyvärr blir man inte förvånad. Jag minns när skottdramat på en skola i Finland inträffade. Många tänkte kanske "det kan inte hända här" - i synnerhet om man arbetar på en mindre skola utanför storstäderna. Men på vår relativt lilla skola (ca 400 elever) resonerade vi faktiskt tvärtom, åtminstone på mitt arbetsrum.


Visst skulle det kunna hända och men man skulle vara helt försvarslös! Vi har ett mycket öppet klimat på skolan, alla dörrar står öppna, bibliotek och studiehall är alltid tillgängliga, liksom datorer och andra hjälpmedel. Vem som helst skulle lätt kunna komma in, gå uppför trappan och gå lös på elever i uppehållsrum eller cafeteria... Nu vill vi inte ha en stängd och tråkig miljö utan en öppen och välkomnande. Men faktum kvarstår OM någon vill göra oss illa är det lätt.

En mer positiv artikel "Här är läxhjälpen gratis" (metro.se) handlar om ett försök att på biblioteket få extra hjälp. Det låter alldeles fantastikt. Lärare räcker definitivt inte till för att ge alla den hjälp de behöver - tyvärr. Politikerna ger oss inte tillräckligt små klasser. Alla kan inte få läxhjälp hemma. Föräldrarna kanske inte ens kan svenska. Vem ska då hjälpa? Läxhjälp av frivilliga krafter, kanske arbetslösa eller pensionärer skulle vara jättebra!

Brukar du se SVT:s serie Klass 9A? Jag såg de första avsnitten sen blev jag mest förbannad. Under bästa tänkbara förutsättningar hade ALLA lärare kunnat göra "underverk" - det behövs det inga superpedagoger till.

Vad tycker du? Jag är nyfiken på alla kommentarer - både om programmet och om skolan i allmänhet! SKRIV!

Skrivet av Eva-Marie (EMO) 12 mars 2008 klockan 12:41

Får en svensklärare göra fel?



Är inte lärare felfria - i synnerhet svensklärare?! Inte kan man väl skriva för offentligheten och tillåta sig göra stavfel eller skrivfel - eller kan man?

Efter sista lektionen idag gick jag in i min blogg för att skriva ut ett par sidor. Då upptäcker jag till min fasa det ena felet efter det andra! "Fy så pinsamt" var min första tanke. Nästa var "tänk om någon elev hittat till min blogg och läser alla felen!" Tredje tanken var något i stil med "tur att jag inte skrivit en krönika om hur dåligt en del bloggare skriver..."

Jag kan idag alltså konstatera att jag blivit dyslektisk på gamla dar - eller åtminstone när jag sitter vid en dator. Jag tappar eller kastar om bokstäver och det värsta är att jag inte SER det vid en första genomläsning! Grammatiken och ordvalet är det inget fel på - men stavningen och skrivfelen....

Vad göra? Ska jag lägga ner bloggen och skamset dra mig tillbaka och inse att jag aldrig blir någon författare? Eller ska jag framhärda och korrekturläsa bättre? Vill du fortsätta läsa även om jag skriver konstigheter? Hoppas det.....

Skrivet av Eva-Marie (EMO) 14 mars 2008 klockan 14:13

Varför ta till våld?


En rubrik i Metro basunerar ut att 14-årig elev slog lärare medvetslös (metro.se) Den här gången var det en idrottslärare som råkade illa ut. Vad som utlöste händelsen vet vi inte. Kanske läraren ställde krav på eleven eller ville köra ut honom för han störde.....

Det är absolut inte riskfritt att vara lärare i dagens svenska skolor. Tuffast är det säkert på högstadiet, men även yngre barn visar tendenser till ökat våld. På gymnasiet finns det inte heller den studiero och motivation som man kanske skulle tro - inte när staten förväntar sig att 95 % av ungdomarna ska gå i gymnasiet. Men vi får aldrig nöja oss med att konstatera att problem finns. Vi måste alla kämpa för att förhindra att situationer uppstår där våld kan uppkomma. Arbetet med att lära barn respekt och empati för andra människor måste börja i förskolan och följa med hela vägen ut i livet!

Skrivet av Eva-Marie (EMO) 14 mars 2008 klockan 23:38


Akademiker = låglönearbetare?


Såg precis artikeln "De skäms för sin lön" (metro.se) Där kan man läsa att en nyexaminerad sköterska får 22 800 i ingångslön. Det är samma lön som en ny gymnasielärare får. Rättvist tänker du -nej absolut inte säger jag. Idag studerar sjuksköterskan 3 år på högskolan. Läraren 4 1/2 eller 5 år - det blir en viss skillnad i studielån och så kallad livsinkomst. Jag missunnar verkligen inte någon inom vårdsektorn att få en rejäl lönehöjning MEN då förväntar jag mig att Sveriges lärare får motsvarande ökning! Regeringen, oavsett politisk färg, pratar alltid om "skola, vård och omsorg" som de viktigaste områdena. Sen stannar det vid just prat! När ska lärarna kompenseras för den löneförsämring som pågått de senaste 15 åren? I vår kommun prioriteras den här avtalsrundan mer eller mindre alla grupper inom skolan UTOM gymnasielärare. Gör inte vi ett jobb värt att lyfta fram? Man undrar...

Skrivet av Eva-Marie 20 mars 2008


Så var det dags igen -


Elev löper amok på gymnasium (metro.se) Känns inte bra att läsa sådana rubriker när man fortfarande sitter kvar på arbetsrummet. Den här gången var det en rektor som utsattes för våld. Vad händer nästa gång?! Jag tackar alla gudar att mitt gymnasium varit skonat från större incidenter hittills. Det värsta vi haft, förutom några stölder, var ett slagsmål med ungdomar utifrån inblandade... Polisen fick tillkallas. Annars har vi det lugnt och trivsamt för det mesta.

Idag har elever på landets alla gymnasier skrivit nationellt prov i engelska A. Det gällde att skriva en bra uppsats om våra årstider eller om ett särskilt årstidsbundet minne. Jag tror att det passade de allra flesta för de skrev för glatta livet. Många satt tiden ut, vilket inte alltid är fallet.

En extra rolig händelse under eftermiddagen var att en elev, som tog studenten för två år sen, kom och hälsade på. Hon ville speciellt träffa MIG sa hon. Det blev mycket prat om tiden som gått, framtidsplaner (högskolan) och kramar förstås!


Skrivet av Eva-Marie (EMO) 17 april 2008 klockan 14:20